Fénynyomás alkalmazása

1960-as évek vége műholdak irányítása

1970-ben Arthur Ashkin a Bell Laboratórium egyik dolgozója közölte az első jelentést: a fény hatása mikrométeres méretű tárgyakra címmel.

Pár évvel később kollégáival elkészítették az első lézer csipeszt.

enterprise

StarTrek Enterprise űrhajó a vontató lézernyaláb („tractor beam”) fogságában. 1970-es évek eleje

1975-ben új módszert dolgoztak ki az atomok tanulmányozására: (a hatalmas méretű és igen költséges gyorsítók helyett.) Ehhez nem gyorsítani kellett az atomokat, hanem lassítani és egyidejűleg hűteni.

1985-ben Steven Chu szintén a Bell Laboratórium kutatója, hat irányból jövő lézersugarakkal egyfajta „optikai csapdát” hozott létre, amelyben az atomok néhány cm/s sebességre lassultak le, és a hőmérséklet mindössze 240 milliomod fokkal volt az abszolút hőmérséklet fölött.

1986-ban ebből egy nagy sikerű cikket írt.

1980-as évek végén Chu elképzeléseit továbbfejlesztve William D. Phillips az Amerikai Szabványügyi Intézet kutatója mágneses-csapdát szekezetettt.

Elméleti magyarázattal Chu, Phillips és a párizsi École Normale Supérieure kutatója Claude Cohen Tannoudji szolgált aki az abszolút zérust immár 1 milliomod  foknyira meg tudta közelíteni.

1997-es fizikai Nobel-díjat Steven Chu, Claude Cohen-Tannoudji-val és William D. Phillips-sel közösen megosztva kapta.

Egy interjúban Chu beszámolt arról, hogy Ashkin-é volt az első elképzelés, atomok optikai csapdázására. Már Ashkin is tudta, hogyan kell nagyobb (10-10,000 nanométer átmérőjű) részecskéket csapdázni, de Chu terjesztette ki ezeket a technikákat a (0,1 nm átmérőjű) semleges atomok csapdázására rezonáns lézerfény felhasználásával és mágneses gradiens csapdával

1997 MIT Wolfgang Ketterle Bose-Einstein-kondenzátumból „atomlézert” állít elő.

1998-ban Bose-Einstein-atomlézerrel sikerül atomok elmozdításával komplex molekulákat felépíteniük

1999-ben Lene Vesterggaard Hau a Harvard Egyetemen Bose-Einstein-kondenzátum és lézeres hűtési technikák segítségével 50 milliárdod K-re tudta leszorítani a hőmérsékletet és kevesebb, mint 17m/s sebességre lassította a fényt.

miniszter

Steven Chu jelenleg az U.S.A energiaügyi minisztere